Capela „Sf. M. MC. PANTELIMON” a Spitalului Municipal „ANTON CINCU”.
Municipiul Tecuci, Jud. Galati, Arhiepiscopia Dunării de Jos
Lumea medicală, aflată într-o luptă, continuă şi contracronometru, pentru viață, este cea mai aproape de Dumnezeu. Puterea vindecării stă în mâinile şi în harul medicului, în încrederea şi credinţa în Dumnezeu. Se ştie că primul pas spre vindecare este ca sufletul să fie împăcat cu divinitatea, cu el însuşi şi cu cei din jur, iar armonia între minte şi trup nu poate fi restabilită, decât atunci când spui un simplu „Doamne ajută” sau „Doamne îţi mulţumesc”. Preoţia începe în cer “Nu voi m-aţi ales pe Mine, ci Eu v-am ales pe voi (Ioan XV,16), şi se prelungeşte pe pământ în persoane alese. Din păcate, sau din fericire, contextul social, economic şi politic în care ne găsim, obligă preoţimea să părăsească întrucâtva vechile metode şi tipare şi să vină în întâmpinarea unei lumi în continuă schimbare, păstrând totuşi valorile perene ale ortodoxiei.
Scurtă descriere
În ciuda vechimii sale spitalul din Tecuci nu a avut niciodată o capelă proprie. Probabil că acest fapt s-a datorat situării în imediata vecinătate a bisericii cu hramul Sântul Ierarh Nicolae. De asemenea, proximitatea acestui lăcaş de cult a influenţat şi alegerea locului pentru construcţia capelei, fiind ales în cele din urmă actualul parc din incinta spitalului. Sfinţirea pietrei de temelie s-a făcut de către Preasfinţitul Părinte Casian, Episcopul Dunării de Jos, în ziua de 23 aprilie 1999, sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul oraşului Tecuci, în prezenţa autorităţilor locale, a cadrelor medicale, a unui sobor de preoţi şi diaconi şi a unui impresionant număr de credincioşi. Lipsa fondurilor necesare nu a permis începerea imediată a lucrărilor de construcţie a capelei. Abia în anul 2004, la sfârşitul lunii aprilie, au fost demarate aceste lucrări.
Primii donatori, cu sume mai importante au fost următorii: familia dr. Eugenia Nistor, familia dr. Dumitru Săndică, familia dr. Daniela Cristea, familia ec. Mioara Ţocu, familia dr. Cristian Teodoru. Cu ajutorul donaţiilor a fost achitat costul turnării fundaţiei şi elevaţiei. Cărămida şi celelalte materiale pentru zidărie au fost donate de domnul colonel în retragere loan Spanache, veteran de război din Tecuci, considerat şi principal ctitor. La scurt timp după donaţie acesta a trecut la cele veşnice. Lucrările de zidărie au fost efectuate gratuit de domnul Vasile Vlase din Tecuci. După domnul colonel loan Spanache acesta este considerat al doilea ctitor (şi el în prezent trecut la cele veşnice). Materiale de construcţie au fost donate de către Dl.Cătălin Pavel – firma M.T.C. Tecuci. Costul acoperișului capelei a fost achitat prin mici donaţii de la diverşi credincioşi evlavioşi şi darnici şi de la angajaţii spitalului.
Lipsa fondurilor, dar şi inundaţiile din anul 2007, au dus la stagnarea lucrărilor de construcţie până în toamna anului 2010, când s-a primit de la Secretariatul de Stat pentru Culte suma de 250 000 RON. Cu această sumă au fost realizate tencuielile interioare şi exterioare, au fost montate uşile şi ferestrele, locaşul de cult fiind pregătit astfel pentru slujire.
În data de 25 aprilie 2011, a doua zi de Paşti, după Sfânta Liturghie oficiată în catedrala Sântul Gheorghe din municipiul Tecuci, înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, însoţit de autorităţile locale, de cadre medicale, de părintele protoiereu de Tecuci, Gheorghe Joghiu, de preoţi şi de credincioşi, a oficiat slujba de sfinţire a locaşului de cult cu hramul Sfântul Mare Mucenic Pantelimon.
Tot în anul 2011, pe când manager al Spitalului era Dr. Dragoş Teodoru, capela a fost racordată la reţeaua de căldură. În prezent, capela este înzestrată cu o catapeteasmă sculptată în lemn de stejar de meşteri populari din Vânători Neamţ. Catapeteasma reprezintă donaţia domnului ing. Dan Talmaciu din Tecuci. Icoanele acestei catapetesme au fost pictate de soţii lonuţ şi Violeta Pastucenco din Tecuci. Costul lucrărilor de pictare a icoanelor a fost achitat din donaţiile cadrelor medicale şi ale credincioşilor. La îndemnul şi sub îndrumarea înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, părintele capelan Dumitru Costică iniţiază în anul 2019 demersurile în vederea întocmirii devizului pentru înfrumuseţarea lăcaşului de cult cu pictură din nou în tehnica frescă.
Telefon – Preot Dumitru Costică – 0764 443 639
Duminica a treia din Postul Sfintelor Paște, a Sfintei Cruci, scară către Înviere.
Spitalul Municipal ,, Anton Cincu ” Tecuci, administrarea Sfintelor Taine, ungerea cu untdelemn de la Sfântul Maslu a bolnavilor cu Covid 19. Prezența mea, ca preot, sub echipamentul de protecție impus, conform protocolului medical, a însemnat pentru fiecare bolnav revederea cu preotul din parohie. Consider că în mod mistic, virtual ați fost împreună cu mine acolo, alături de enoriașii frățiilor voastre. Imaginile prezentate, eu le consider un Acatist al Sfintei Cruci, nu rostit ca de obicei, ci trăit autentic împreună cu cadrele medicale alături de bolnavii infectați cu Covid 19. Conform protocolului medical, de mai bine de un an, eu nu am avut acces în acest sector Covid 19, iar acum, când am avut posibilitatea, am făcut-o cu toată credința și dragostea față de om având în suflet cuvintele Domnului: „Bolnav am fost și M-ați cercetat!” (Ev. Matei 25, 36) „Mântuiește, Doamne, poporul Tău și binecuvântează moştenirea Ta, biruință bine credincioșilor creștini asupra celor potrivnici dăruiește și cu Crucea Ta păzește pe poporul Tău”.